Forum konie »

AMP,MPSzW-wszystko o studenckich zawodach

Koniczka dzięki wielkie.  :kwiatek:
Witam z doświadczenie mogę powiedzieć:

1. Zawody z roku na roku mają coraz więcej uczestników lata od 2000 do 2007 uczestniczyło w zawodach razem z miejscowymi okolo 120 - 140 koni.
w 2008 w Wawie bylo chyba kolo 170 a u nas w 2009 bylo juz blisko 190 koni.  Co powoduje iż  nakłada się ujeżdżenie ze skokami. Trzeba wziąć to pod uwagę ! (sędziowie i starty zawodników).
2. Obsługa komputerowa musi być na bardzo wysoki poziomie !!! W tym roku mieliśmy do odczyta przy dekoracji 30 rodzai konkurencji ... czyli 90 medali jak dobrze liczę 😀
3. Bardzo duża zadyma jest przy zapisach !!! Uczelnie ogólnie nie przestrzegają terminów, dużo płaci osób na miejscu itp. Rezerwują a poźniej nawet nie raczą powiadomić że nie przyjadą.
W Hotelach nie które uczelnie lubią być razem nie które wolą system kobiety razem faceci razem ... więc jak z jednej uczelni przyjeżdża jedna kobieta i jeden facet nie wiadomo gdzie ich dać :P
4. W ujeżdżeniu wybrać jak najkrótsze programy !!! Każde 15 sek przy 50-70 startach ma ogromne znaczenie.
5. Zrobić imprezę i napisać o tym w programie 😀
6. Osoba podana w komunikacie musi być cierpliwa i odpowiadać na 20-30 telefonów dziennie. Najwięcej jest pytać kto jest amatorem a kto profi. Dokładnie przestudiować czym się różni klasa od licencji !!!!!!!!!!!!!!!

To takie ogólne informacje ... a reszta jak na zwykłych zawodach :]

P.S MPSzW zmienił w tym (tamtym) roku nazwę na AMP 😀

Aha, stare komunikaty możesz znaleźć na stronie:
www.azs.pwr.wroc.pl
A historie do 2007 roku:
www.dydaktyka.pwr.wroc.pl/konie/

Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂
Przebrnełam przez cały watek i mam kilka głupich pytań na których nie znalazłam odpowiedzi 🙂 :
1. W skokach amatorów są dwa przejazdy jednego dnia czy po jednym na dzień ?
2. Tylko 10 najlepszych osób jedzie 3-go dnia finał amatorów? jeśli tak to pozostali tego dnia tez jakiś parkur  jadą (jesli tak to taki sam jak ci w finale ?)  czy nie ?
3. W amatorach potrzebna jest jakas odznaka czy cos  w ten deseń  ?

Ogółem to szkoda że na dwóch koniach nie można jednej dyscypliny jechac. Ja będe może z końmi jak zdąże się przygotowac (co niesety ciemno widze ;P) bo mam tylko 40 km i studiuje na utp , a jak nie to będe jako kibic 🙂

aha i pytanie do akluny : można sie jeszcze do sekcji na utp zapisac czy  w tym roku to juz "po ptakach" ?
grembus wielkie dzięki :kwiatek: Twoje informacje są bardzo przydatne🙂
Reszta re-voltowiczów studentów chyba była zadowolona z organizacjo, bo żadnych skarg i wniosków nie widać 😉

kiwii
Nie wiadomo ile osób będzie w finale, bo załóżmy, że do finałów wchodzą zawodnicy którzy mają 0 liczbę pkt. karnych, a 10 zawodnik będzie miał 1pkt. karny to cała reszta z tym 1 pkt. też wchodzi do finału i z 10 osób robi się 15 czy więcej. Podałam to tylko jako przykład, ogólne zasady będą jeszcze podane. Te osoby które nie zakwalifikowały się do finału, w niedziele już nic nie jadą.
W amatorach musisz mieć legitymacje AZS-u, certyfikat przynależności akademickiej na nowym druku, bodajże licencje konia i kartę zawodnika,paszport konia z ważnymi szczepieniami, badania lekarskie, wypisane oświadczenie, że nie masz klasy sportowej, a w przypadku uj, że nie jechałaś programu N.
Tak, no naszej sekcji można się jeszcze zapisać🙂
akluna wielkie dzięki :kwiatek:
mam jeszczedwa pytania ,sorki ja w papierkach jestem zielona  😡 skąd wziąć licencje konia i kartę zawodnika ?
akluna wiesz może czy utp płaci za wszystko czy np. transport na własna ręke ?
Papiery załatwiasz w wzj, do licencji konia potrzebujesz paszport konia- nie pamiętam jaki koszt ale nie więcej niż 30zł, ta licencja jest na rok(kalendarzowy)
W zeszłym roku UTP płaciło za wszystko (transport koni,boksy, zakwaterowanie i wyżywienie zawodników,luzaków, kierowców i trenera)
Musisz wziąć ze sobą pasze, słomę i siano (albo kupić na miejscu)
Akluna nigdy do tej pory nie wymagano na AMP rejestracji w WZJ/PZJ ani zawodnika ani konia, planujecie to zmieniać?
Tak na razie było mówione na wstępnych rozmowach, są to mistrzostwa organizowane w oparciu o przepisy PZJ.
Jeżeli są zapisy w regulaminie  odnośnie tego, to będziemy tego wymagać.
Dlatego nie pisze, że już trzeba biec do wzj i wyrabiać licencje, ale warto wiedzieć jakie dokumenty mogą być wymagane 🙂
Ale w przypadku amatorów to średnia sprawa.
Zdaję sobie z tego sprawę.
Nie będziemy robić nic co nie jest zgodne z regulaminem, jeżeli nie będą wymagane licencje to nie będziemy robić studentom pod górę- bo nie o to w tym chodzi 😉
Zawsze były organizowane W OPARCIU o przepisy PZJ i nigdy rejestracji nie wymagano, jako że nie są to zawody organizowane pod flagą PZJ, a AZS. Chociaż tak swoją drogą nie wiem czy to nie jest dobry pomysł, żeby wprowadzić jakieś dodatkowe ograniczenia, bo masa osób startujących w tych zawodach w ogóle nie powinna się tam znaleźć, bo przedstawia poziom rodem ze szkółki. Że podam przykład osoby, która nie była w stanie zagalopować na czworobku i wszystie lementy z galopu przejechała kłusem...

A tak zapytam z działki bardzo mnie osobiście interesującej - zamierzacie się ściśle trzymać zarządzeń PZJ? Dokładniej chodzi mi o konie z syndromem Head Shaking i sławetne maseczki. Temat mocno mnie interesuje, bo od tego będzie zależało czy będe mogła przyjechać i wystartować.
Niestety obecnie, nie ma żadnych wymogów do tego kto może jechać na AMP-y, a kto nie.
W tej chwili może zająć się tym jedynie uczelnia, nie ma wcześniej jakiś kwalifikacji.
Czytałam gdzieś właśnie o Twoim (i nie tylko) problemie. Przy najbliższym spotkaniu poruszę ten temat-oczywiście będę za tym, żeby konie z maseczkami mogły startować 😉
Choć za pewne trzeba będzie zasięgnąć opinii sędziów którzy będą na tych zawodach, bo od nich wiele zależy.
O obecnej sytuacji jak to wygląda z AMPami i kto do tej pory co mógł jechać wiem bardzo dobrze, bo byłam już zaangażowana w taki czy inny sposób w 3 takie imprezy (jako uczestnik, pomoc przy organizacji samych zawodów i pomoc przy organizacji wyjazdu ekipy). Tak rzucam tylko sugestie i przemyślenia moje własne po poprzednich imprezach.

Też tak myślę, że trzeba będzie porozmawiać z sędziami jeśli chodzi o onie z HS, także prosiłabym o pamięć i poruszenie z nimi tematu jak już zostanie wybrana komisja sędziowska.
Czyli,  jadac konkurs amatorow nie mozna miec III klasy sportowej?
Co do amatorów to z tą licencją jestem sceptycznie nastawiony.
Jak to pisała Koniczka do tej pory nie było wymagane.

Co do badan zawodników warto przeczytać regulamin ogólny AMP

Pkt 3.3 d)

"zaświadczenie lekarskie lub aktualne badania w książeczce zdrowia w przypadku startu w Mistrzostwach
w judo i trójboju siłowym; w przypadku pozostałych dyscyplin podstawą jest indywidualne oświadczenie woli
zawarte w certyfikacie."

No i przypominam że te zawody tak naprawdę są zawodami amatorskimi (w oparciu o PZJ) i nie podlegają pod PZJ ... co nie kiedy wiąże się z problemami ....

Pozdrawiam
czy w AMP może startować absolewnt rok po ukończeniu studiów, bo słysałam że tak ? przepraszam może pytanie juz padło ale nie mam siły wałkować całego wątku.
3.1 W Akademickich Mistrzostwach Polski 2009/2010 mogą uczestniczyć członkowie AZS bez względu na inną
przynależność klubową, w tym:
a) studenci do ukończenia 28. roku życia (osoby urodzone po 30.09.1981 r.),
b) słuchacze Kolegiów Nauczycielskich do ukończenia 28. roku życia (osoby urodzone po 30.09.1981 r.),
c) uczestnicy studiów doktoranckich (bez ograniczenia wieku),
d) etatowi pracownicy uczelni - absolwenci szkół wyższych - zatrudnieni na podstawie mianowania lub umowy
o pracę, minimum 3 miesiące wcześniej niż termin rozgrywania Mistrzostw,
e) absolwenci, którzy zakończyli studia w roku akademickim 2009/2010 - do końca tego roku akademickiego.
3.2 W Akademickich Mistrzostwach Polski nie mogą uczestniczyć tzw. wolni słuchacze oraz uczestnicy studiów
podyplomowych.

Warto też przeczytać pkt. 3.3 - 3.5 ale nie będę forum zaśmiecał więcej na:
www.amp.azs.pl

pozdro
Mam dość głupie pytanie. Jezdze skoki i wybieram sie na AMP. Mam 3 klase sportowa, czy ja musze jechac skoki i ujezdzenie ?? Czy jedzie sie same skoki lub ujezdzenie??
Bo ktos mi powiedzial ze jedzie sie dwie dyscypliny??
Moze mi ktos to wyjasnic ??
Można jechać dwie,ale nie trzeba.Mając trzecią klasę(w skokach?)musisz jechać skoki profi.
Nie koniecznie to nie jest w regulaminie dyscypliny więc organizator w tym sezonie moze to zmienić ;p
No w sumie...ale tak chyba było do tej pory?A właśnie miałam się zapytać-na zmianę w kwestii podziału na amatorów i profi w skokach pewnie nie ma zbytnio co liczyć?
OK mam 3 klase w skokach. Czyli w takim razie jade tylko skoki profi 🏇
Jeżeli przejdzie to co pisali że chcą w amatorach ludzi z licencja (zerową czy jak to się nazywa - po brązowej oznace) ... to może się okazać że amatorów będzie bardzo mało ... ostatnio i tak jest coraz mniej a coraz więcej profi ... wiec może podciągną próg dla profi do II klasy ? itp 😀
Wg mnie całkiem sensowny podział byłby taki jak w Lesznie.No ale zobaczymy🙂
Ja wole strzeże mówiąc stary podział ... ale może warto przetestować nowy 🙂  Organizator w 2011 będzie miał mniej problemów :P
grembus ja jestem za takim podziałem! Bo uważam, że to lekko niesprawiedliwe, że ludzie, którzy mają III klase i jeżdżą 110-120 muszą konkurować z ludźmi, którzy jeżdzą konkursy 140-150.
Ewuś co do sensowności podziałów już tu było pisane rok temu więc można sobie poczytać wątki za i przeciw :P
Na szczeście w tym roku to nie mój problem 😀
A istnieje jakis regulamin tych mistrzostw ??
www.amp.azs.pl - regulamin ogólny oraz techniczny dyscypliny jeździectwo 🙂
grembus czytałam bardzo wnikliwie, bo planowałam jechać w zeszłym roku akademickim 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się